Wethouder Van Zon presenteert de gewrapte PMD afvalbak

Met de onthulling van bijzondere EcodesignS PMD afvalbakken in een winkelstraat startte Alkmaar begin april als focusgemeente van het Gemeenteprogramma Zwerfafval. Alkmaar steekt binnen de vijf pijlers van dat programma de handen uit de mouwen en gaat alle inspanningen nauwgezet meten.

Rob Petersen, programmamanager Schoon Alkmaar, vertelt erover: “We hebben de handschoen letterlijk opgepakt. Op 8 april nam onze wethouder Marcel van Zon een paar groene handschoenen aan van Helene van Zutphen, directeur van NederlandSchoon. Samen onthulden ze daarna de nieuwe, opvallende afvalbak voor ons winkelgebied: een mooie start van onze stad als focusgemeente."

Historische foto's

“Als focusgemeente werken we met bewezen oplossingen, maar we proberen ook graag nieuwe dingen uit. De afvalbakken voor ons winkelgebied zijn daar een mooi voorbeeld van. We hebben voor het centrumgebied zo’n 70 afvalbakken laten wrappen met historische foto’s. Op elke bak is nu te zien hoe dezelfde plek er tientallen jaren geleden uitzag. Dat maakt ze tot blikvangers met een verhaal. Onze verwachting is dat deze opvallende afvalbakken meer aantrekkingskracht hebben en dat het winkelend publiek ze vaker gebruikt. We hebben op alle afvalbakken ook roestvrijstalen asbakken laten monteren, omdat we in het winkelgebied veel zwerfpeuken vonden.”

Wethouder Van Zon en Helene van Zutphen onthullen de gewrapte PMD afvalbak

Zo zuiver mogelijk meten

“Bij alle activiteiten binnen de vijf pijlers geven we monitoring een belangrijke rol: we willen graag meten wat het echte effect is. Om te bekijken of onze nieuwe bakken het winkelpubliek uitdagen om al het afval netjes weg te gooien, hebben we eerst een nulmeting gedaan. We keken daarbij naar wat er in de bakken zat, wat er op de grond lag en wat de veegmachines van straat haalden. Dat doen we over een tijdje weer om te kijken of we een positief effect kunnen ontdekken. Onze andere grote winkelstraat in Alkmaar behoudt nog even de oude bakken, zodat we ook een controlegebied hebben en we zo zuiver mogelijk meten.”

Duidelijke PMD afvalbakken

“Een aantal van de bakken in de teststraat is bedoeld voor gescheiden inzameling van plastic, blik en drinkpakken en restafval (PMD). Die PMD afvalbakken hebben we ook een nieuwe wrapping gegeven, omdat het volgens ons niet duidelijk genoeg was dat het een PMD afvalkbak is. De wrap geeft dat nu met duidelijke signaalkleuren aan. Het gescheiden inzamelen met PMD afvalbakken gaan we ook goed meten om te kijken of het navolging verdient in het hele winkelgebied. Zo pragmatisch gaan we met alle pijlers in Alkmaar aan de slag.”

Inspireert het voorbeeld van Alkmaar u om ook aan de slag te gaan met de afvalvoorzieningen in uw gemeente? Neemt u dan contact met ons op. We helpen u graag op weg!